RUST IN JE HOOFD BEGINT BIJ DE VOORBEREIDING
Je werkt een behoorlijk lange tijd naar je toelatingsexamen toe. Dan is het maar normaal dat je het af en toe even niet meer ziet zitten en over je slaagkansen gaat twijfelen.
Als je enkel oog hebt voor dat ene, grote einddoel, slagen voor dat examen en dan ‘eindelijk’ Geneeskunde studeren, kan de moed je inderdaad in de schoenen zakken. Nog zo veel werk, nog zo veel oefeningen. En nog zo veel – of net zo weinig – tijd?
Belangrijk is dat je jezelf, op weg naar dat einddoel, concrete en haalbare tussendoelen stelt. Zo blijf je gemotiveerd en zie je jezelf ook vooruitgaan. Dat brengt ons bij ‘lijstjes- kalenders - zoeken - en oja, studeren' (zie "Hoe bereid je je het best voor"). Als je een planning maakt die realistisch én concreet is, en dus vooral met kleine stappen werkt, wordt het studeren haalbaarder en aangenamer.
Een voorbeeld:
“Ik ga deze maand wiskunde studeren”
Als je je doelen vaag omschrijft, werkt dat niet motiverend. Het zorgt voor veel onduidelijkheden. Waar en wanneer moet je beginnen? Wanneer ben je klaar? Formuleer voor jezelf stap voor stap een plan van aanpak. Tel bijvoorbeeld eerst de onderwerpen. Bekijk welke je moeilijk vindt, bedenk hoeveel oefeningen je per onderdeel wil maken. Bijvoorbeeld “ik ga eerst dit onderwerp aanpakken en ga daar zoveel oefeningen over maken en ik geef mijzelf daarvoor zoveel dagen”. Daarna kan je over naar het volgende onderwerp.
“Volgende week moet ik biologie perfect kennen”
Zorg er ook voor dat je doelen realistisch en haalbaar zijn. Het is niet mogelijk om een cursus van a tot z te kennen. Door jezelf extreme, onhaalbare doelen te stellen, loop je het risico ontmoedigd te geraken. Vertrek vanuit je huidig niveau en bouw met verschillende tussenstappen op naar je uiteindelijke doel. Bijvoorbeeld: “Vandaag en morgen ga ik biologie nakijken. De stukken die ik nog niet helemaal begrijp, ga ik inplannen om te herhalen”.
Nog enkele tips:
Beginnen én volhouden
- Daar zit je dan met je lijstjes. Vandaag doe ik zoveel oefeningen! Je legt je gsm weg, je laptop is uit, niemand zal je storen. En toch blijft je blad leeg. Om rustig op gang te komen, kan je eerst even nagaan wat je precies wil doen. Zonder je cursus of boek open te doen, bedenk je wat je nog/al weet over het onderwerp. Sluit het aan bij een ander onderwerp dat je gisteren/vorige week al deed? Wanneer zag je er voor het laatst iets over in de les …? Op die manier ben je al bezig zonder dat je het weet en kan je rustig aan je eerste oefening beginnen.
- Starten is het moeilijkst. Ga niet eerst je social media nog snel checken voor je start. Hou dit voor na het studeren of voor in een pauze.
- Zorg voor voldoende afwisseling: doe geen twee zware onderwerpen na elkaar. Beloon jezelf met een gemakkelijk stuk fysica, nadat je moeilijke wiskunde-oefeningen maakte.
- Jezelf belonen helpt zeker ook om vol te houden. Een snoepje, een aflevering van je favoriete serie kijken, een wandeling met de hond ….
- Je brein kan niet eeuwig geconcentreerd blijven. Als je al even bezig bent, kan het soms efficiënter zijn om een pauze te nemen en je focus even te verleggen. Van zodra je merkt dat je concentratie een tiental minuten weg is, doe dan even iets helemaal anders (iets actiefs! Of lucht je hart even?) en ga pas daarna terug aan je bureau zitten. Je concentratieniveau hangt ook sterk af van hoe goed je eet, slaapt en in je vel zit (zie hieronder).
- Op verschillende websites zal je terugvinden dat de voorbereiding zo´n 300 uur in beslag kan nemen - meer dan een maand voltijds studeren (aan 8 uur per dag). Dit is uiteraard een richtlijn. Begin op tijd, maak gebruik van het leerstofoverzicht om een goede planning te maken, voorzie voldoende rust én hou rekening met andere activiteiten (school, familie, vrienden, hobby´s).
Orde
- In je hoofd (lijstjes en kalenders)
- Op je bureau: leg alleen het materiaal dat je nodig hebt bij je.
- Weg van alle afleidingen (gsm, laptop …). Wees eerlijk tegenover jezelf, en gebruik je computer niet als het niet echt nodig is.
- Probeer je zoveel als mogelijk te houden aan de blokken studietijd die je voorzien had. Sla zeker geen maaltijden over. Net als slaap, zorgt ook eten ervoor dat je gefocust blijft.
Rust
- Op tijd beginnen, lijkt een zeer simpele tip, maar dit zorgt wel voor de grootste rust. Maar wat is op tijd? Belangrijkste is dat je binnen de tijd die je hebt alles kunt herhalen/oefenen wat je wil herhalen/oefenen. Lukt niet alles binnen de tijd? Focus je dan op de zaken die jij het belangrijkste vindt; het is beter een aantal zaken goed te doen in plaats van alles maar half en half. Er zijn onderwerpen die altijd aan bod komen op het toelatingsexamen, ten opzichte van andere die bijna nooit aan bod komen.
- Bouw voldoende pauzes in! Lichaamsbeweging (wandelen, fietsen, actief sporten) is een van de meest effectieve manieren om je brein even rust te geven. Het zal je helpen om nadien opnieuw aan de slag te kunnen gaan.
- Voldoende slaap helpt om beter gefocust te kunnen blijven. Ook je geheugen heeft baat bij een goede nachtrust. Slaap helpt om geleerde informatie te verwerken.
- Laat je supporters, familie en vrienden weten wanneer je studeert. Zo word je niet gestoord op momenten waarop jij aan het werk bent. Hang bijvoorbeeld een kopie van je planning aan de frigo in de keuken.
- Probeer eens een ontspanningsoefening. Stress heeft een groot effect op ons lichaam. Je hart klopt in je keel, je ademhaling wordt snel en oppervlakkig, je krijgt buikkrampen. Ontspanningsoefeningen kunnen deze signalen van stress mee opvangen. Op het internet vind je heel wat filmpjes en hulpmiddelen die hierbij kunnen helpen. Probeer uit wat voor jou werkt. Sommige oefeningen zullen aangenaam aanvoelen, andere niet. Ontspanning, en zeker ook ontspanningsoefeningen, moet je leren. Door eenmalig een ademhalingsoefening te doen, zal je examenstress niet stoppen. Start op momenten waarop stress nog niet de bovenhand heeft en bouw verder op.
Een voorbeeld van een eenvoudige app die kan helpen om anders te ademen is MyCalmBeat (gratis voor iOS en Android).
- Praat erover. Dit hoeft niet met iemand te zijn die ook voor het examen studeert. Belangrijk is dat deze persoon naar je luistert en je kan aanmoedigen.
JE DOET DIT VOOR JEZELF, NIET VOOR IEMAND ANDERS OF VOLGENS HET RITME VAN ANDEREN.
- Het is normaal om stress te ervaren voor dit examen. Zowel de kippen zonder kop als de koele kikkers vinden deze periode erg spannend. Laat je niet opjagen door anderen, en jaag niemand anders op in jouw plaats.
- Ga jezelf niet vergelijken met anderen. Iedereen is anders, en iedereen ervaart zijn of haar voorbereiding ook anders. Laat je niet beïnvloeden door wat anderen je vertellen. Kijk vooral naar jezelf en naar wat jij kan doen.
RUST IN JE HOOFD TIJDENS HET EXAMEN ZELF
Voel je tijdens het examen zelf even teveel stress? Dat is normaal en kan gebeuren. Trek hier geen conclusies uit voor de rest van het examen. Geef jezelf even de tijd om tot rust te komen en werk nadien verder:
- Kom even los van je scherm en je kladblad
- Sluit even je ogen
- Let even op je ademhaling. Probeer je ademhaling te vertragen door mee te tellen met je in- en uitademhaling (check de gratis app MyCalmBeat).
- Verleg je focus van wat je niet weet naar wat je wel weet (bv. overloop even de inhoudstafel van het boek van wiskunde dat je gestudeerd hebt, denk even aan die oefening van fysica die je gisteren nog opgelost hebt, etc.)
- Begin daarna met de oefening die je het gemakkelijkst lijkt.
- De middagpauze is het moment om je batterijen op te laden. Ga rustig in een hoekje zitten, bel even naar je trouwste supporter, kom even tot rust. Probeer de leerstof en het examen even los te laten. Vul je krachten aan door iets te eten en te drinken.
- Beslis zelf hoe je je middagpauze doorbrengt. Geef aan dat je geen examenvragen wil overlopen of leerstof herhalen. Zonder je eventueel even af, zodat je je kan concentreren op wat helpt voor jou. Steun is goed, maar kies je medepauzenemers tijdens de middag goed. Je wil niet nog meer stress krijgen tijdens het eten door mensen die dwangmatig de “correcte” antwoorden willen overlopen of (nog veel erger) nog wat leerstof willen herhalen.
- Een (kleine) troost: het examen duurt maximaal 6 uur en de tijd vliegt als je je amuseert!