Geneeskunde studeren aan de VUB

Voor een uitstekende opleiding Geneeskunde op mensenmaat ben je aan het juiste adres bij de VUB. De faculteit Geneeskunde en Farmacie van de VUB is niet zoals alle anderen. Er zijn verschillende zaken die we fundamenteel anders aanpakken.

Studenten op stage

Wij vinden bijvoorbeeld dat onze toekomstige artsen niet alleen theoretisch zeer goed onderlegd moeten zijn, maar dat ze ook meteen de handen uit de (korte) mouwen moeten kunnen steken. Hoe we dat doen? Onze studenten starten een jaar eerder met hun klinische stages dan hun collega's. Bovendien staan ze bij de patiënt mee op de eerste rij. Proffen zijn hier dan ook geen anonieme wezens die je vanuit de verte toespreken, maar integendeel heel bereikbare artsen en/of docenten. We gaan ook prat op onze studiebegeleiding. Je staat voor een zware opleiding en jij moet het uiteindelijk waarmaken, maar als je vragen hebt of nood aan ondersteuning, dan staan we voor je klaar.

Jouw campus

jouw campus

Op de VUB Health Campus in Jette bundelen de faculteit Geneeskunde en Farmacie en het UZ Brussel hun krachten voor een geslaagde fusie van onderwijs, onderzoek en zorg op topniveau. Toch blijft het een campus op mensenmaat. Je zal je er dan ook snel thuis voelen. Grote verplaatsingen hoef je niet te doen; je flaneert van de les of het UZ via het studentenrestaurant (of het studentencafé) naar je kot. Tussendoor even fitnessen? Ook geen probleem. De Health Campus ligt overigens in Jette, volop in het groen en net zo rustig als jij het wil. Bruisend Brussel is maar een busticket verwijderd. Of beter een tramkaart, want sinds 1 september 2018 kan je pal voor de campus de nieuwe tram naar het centrum nemen! Op de grootste studentenstad van het land met z'n cultuurtempels en horecatoppers raak je overigens nooit uitgekeken. En dan zwijgen we nog over het nimmer eindigend aanbod aan evenementen op onze campus in Etterbeek.

Nooit een nummer

nooit een nummer

We gaan prat op de bereikbaarheid van onze professoren. Dat mag je trouwens gerust veralgemenen. Dokter worden is een pittige en lange opgave. Jij moet je helemaal op je opleiding kunnen focussen. Daarom maken we er een punt van dat onze medewerkers klaar staan met een luisterend oor en deskundig advies. Wat ook je vragen of problemen zijn.

Je zal ervaren dat 'warm' en 'inclusief' ook de juiste woorden zijn om het studentenleven te omschrijven. Engagement is echt geen hol begrip bij onze studenten. Een voorbeeld? Het symposium Medische Wereld, hét event van het jaar voor wie bezig is met de toekomst van onze gezondheidszorg, wordt helemaal in goede banen geleid door studenten.

Redelijk eigenzinnig

De VUB is een universiteit met een traditie van eigenzinnigheid. Redelijke eigenzinnigheid. We willen niet weten van dogma's. Het denken moet vrij zijn. Veel werkgevers zullen je zeggen dat onze alumni geen jaknikkers zijn, maar mensen die een probleem grondig analyseren in plaats van per definitie de voor de hand liggende paden te bewandelen. In diezelfde geest voeren we studentenparticipatie hoog in het vaandel. Wil je je als student engageren binnen het bestuur van de universiteit? Dan zal je snel merken dat je hier écht mee kan beslissen. Tot in de hoogste regionen.

Proef & kies

Wordt het toch niet Geneeskunde en denk je bijvoorbeeld aan Biomedische wetenschappen of Farmacie? Een handige online tool om de twijfel te verminderen is onze interactieve studiewijzer. Daarnaast raden we je graag aan een keer langs te komen op een infodag. Spreek met een prof en met onze studenten. Proef de sfeer op de campus. Dan weet je het pas zeker. Want ook waar je gaat studeren speelt een belangrijke rol. Kijk hier om te weten wanneer je langs kan komen op onze Health Campus in Jette.

Tot slot nog dit. Zit je met vragen over je studiekeuze? Studeer je in een bijzondere situatie? Heb je bijvoorbeeld dyslexie? Wil je studeren combineren met topsport of een baan? Kom dan langs bij Studiebegeleiding, de plek voor alle hulp bij studievragen. Onze medewerkers zijn op elke infodag aanwezig, maar je kan ze ook een mailtje sturen via toelatingsexamen@vub.be.

Programma

Klik hier voor de schema's met de verschillende opleidingsonderdelen van de opleiding Geneeskunde.

Vier leerlijnen doorheen de bachelor en master

Medische kennis

Binnen deze leerlijn ontdek je hoe het menselijk lichaam werkt. In de eerste bachelor ligt de focus op een normaal lichaam en de cellen waaruit dit is opgebouwd. Tijdens de tweede bachelor bouw je verder op die kennis en leer je wat er precies gebeurt als die celwerking verstoord raakt. In het derde en laatste bachelorjaar worden ziektemechanismen verduidelijkt. Hiermee zet je de eerste stappen richting het stellen van een diagnose. Je leert en verwerft klinische vaardigheden steeds in een wetenschappelijke context. De theoretische ziekteleer wordt grotendeels afgerond in het eerste masterjaar. Vanaf dan breng je je kennis in de praktijk tijdens stages.

Wetenschappelijke lijn

Je geraakt wegwijs in de grote hoeveelheid medische en wetenschappelijke informatie in bibliotheken en elektronische databases. Je leert hoe een wetenschappelijk onderzoek gestructureerd wordt en hoe je rapporteert. Hierbij is de link met de klinische praktijk belangrijk. Je leert klinisch redeneren en je bevindingen te onderbouwen met wetenschappelijke en epidemiologische gegevens. Vanaf het eerste masterjaar start je met de voorbereiding op je masterthesis die je aan het einde van je master zal moeten verdedigen. Hierbij horen ook 4 maanden wetenschappelijke stages.

Stages en medische vaardigheden

Medische vaardigheden krijg je alleen maar door praktijkervaring. Je krijgt de beginselen van patiëntenzorg en beroepshouding mee in o.a. interactieve sessies over arts-patiënt relaties, maar er wordt ook ingegaan op de omgang met andere betrokkenen bij de patiëntenzorg. Je kan je opgedane kennis en vaardigheden al onmiddellijk in de praktijk omzetten in de eerste twee bachelorjaren tijdens de veertiendaagse huisartsenstage en de net zo lange zorgstage. Dit is op een verpleegeenheid in het ziekenhuis. EHBO, Basic Life Support en andere vaardigheden worden van het begin getraind op hoogtechnologische poppen in het Skillslab. Door levensechte simulaties train je hier je competenties, je cognitieve en motorische vaardigheden voor lichamelijk onderzoek en procedures, maar evengoed de gewenste beroepshouding en communicatievaardigheden.

Op naar de stages. In de drie masterjaren loop je in totaal 19 maanden voltijdse klinische stage. Die kan je in het UZ Brussel lopen, maar ook in andere ziekenhuizen in binnen- of buitenland. Daarnaast staan er ook stages bij huisartsen, stages met een sociaal-maatschappelijke inslag, wetenschappelijke stages en een aantal keuzestages op het programma. Kortom, je krijgt voldoende kans om van alles te proeven en zo een weloverwogen keuze te maken voor je toekomst. In je derde masterjaar, wanneer al je stages erop zitten, volgt een klinisch eindexamen waarin je moet kunnen aantonen dat je alle leerdoelen bereikt hebt.

Maatschappij en gezondheid

In deze leerlijn wordt dieper ingegaan op de rol van medici in de hedendaagse samenleving. Een arts hoort in zijn handelen uiteraard rekening te houden met socioculturele en maatschappelijke factoren, de gezondheidseconomie en ethische overwegingen.